ЗДО (Центр розвитку дитини) №9 "Ромашка"
Сумська область, м. Кролевець

Сторінка медичної сестри

Медичне обслуговування в закладі здійснюють медичні сестри


Освітній заклад працює за наступними оздоровчими напрямками:
- медико-профілактичний нагляд лікарів ЦРЛ
- профілактика захворювань
- щоденне споживання соків, фруктів, овочів

Смачне, здорове, різноманітне 3-разове харчування, 

індивідуальне дієтичне харчування є запорукою здоров'я дітей.


 

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ


 

Примірне чотиритижневе сезонне меню на весняний період 2025 року для харчування дітей Кролевецького закладу дошкільної освіти (центр розвитку дитини) №9 "Ромашка"

1-й тиждень

2-й тиждень

3-й тиждень

4-й тиждень


 

Щоденне МЕНЮ 

 Фото без опису


Дізнайтесь більше, натиснувши на валізку медичноїсестриwink

Фото без опису



Фото без опису


 

ЗБАЛАНСОВАНЕ ТА СМАЧНЕ ХАРЧУВАННЯ НАВЕСНІ.

ПОРАДИ ДІЄТОЛОГИНІ

Фото без опису

 

Нарешті весна! Можна зняти важкий верхній одяг та частіше гуляти на вулиці, бо погода потроху налагоджується. Але знаєте, що я найбільше люблю навесні? Ринки, які заповненні першою весняною зеленню та ранніми овочами. Є в цьому якась своя магія. Проходиш повз, а уява малює, як стоїш на кухні та готуєш з них щось смачне. А ще ви помічали, як весною з’являється бажання ще більше дбати про себе, щоб бути в формі? Мені стало цікаво дізнатися більше про збалансоване харчування, тому я попросив дієтологиню Наталю Сидорець дати корисні поради, яким має бути раціон весною.

ОСНОВНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ЗБАЛАНСОВАНОГО ВЕСНЯНОГО ХАРЧУВАННЯ

Може, я вас розчарую, але кардинально іншого харчування навесні бути не може. І в цей сезон нам потрібно орієнтуватися на правила тарілки здорового харчування, створену експертами Гарвардської школи охорони здоров’я. Хоча, звісно, сезонні рекомендації є. Але для початку, розділіть в уяві тарілку діаметром 22-24 см умовно на три частини. Як? Читайте далі.

ОВОЧІ ТА ФРУКТИ МАЮТЬ ЗАЙНЯТИ ½ ТАРІЛКИ

З наповненням цієї частини здорової тарілки навесні стає веселіше. Потроху з’являється перша зелень, як-то: шпинат, пір’я зеленої цибулі, петрушка, кріп, базилік та навіть кропива. А ще рання капуста, кабачки та редис. Нарешті! Тому не втрачайте можливості приготувати щось смачне, просте та свіже, а разом із тим наситити організм вітамінами та мінералами. Додати трохи енергії природи, що якраз пробуджується.

Фото без опису

Але не забувайте про продукти, які доступні цілий рік – моркву, буряк, батат, цибулю-порей, брюссельську капусту тощо. А картоплі у цій частині не місце, вона містить забагато простих вуглеводів, щоб потрапити сюди.

Аж до пізньої весни варто споживати заморожені фрукти та овочі. Вони заморожуються у сезон, тому зберігають всі свої корисні властивості. Не ігноруйте їх, використовуйте ще й цю можливість збалансувати свій раціон. Звісно, їх поступово витіснятимуть свіжі, але не варто виключити усю заморозку чи квашення в очікуванні нового урожаю. Така спокуса є, але не забуваймо про багатство раціону. Тому не налягайте на монопродукти, якими б свіженьким вони не були, їжте щодня різні.

Фото без опису

Фото без опису

Про баланс і вибір продуктів. Прості правила здорового харчування від експертки

ЦІЛЬНОЗЕРНОВІ ПРОДУКТИ – ¼ ТАРІЛКИ

Фото без опису

Гарним джерелом корисних речовин, в яких навесні потреба ніяк не менше, ніж взимку, є пшениця, пшоно, овес, ячмінь, нешліфований рис, зелена та коричнева гречка, кіноа та амарант. Про користь цільнозернових продуктів сказано багато, а нам варто пам’ятати, що вони – чудовий гарнір, який і добре наситить, і покращить метаболізм, і додасть енергії. Більшість людей, частіше жінки, навесні прагнуть худнути. Строгі дієти наразі – поганий вибір. А от збалансоване харчування зі значним вмістом цільнозернових продуктів – відмінний.

БІЛОК ЗАЙМЕ ¼ ТАРІЛКИ

Фото без опису

Білок потрібен для росту та відновлення клітин нашого організму, виробництва гормонів, ферментів та гемоглобіну, а ще використовується як додатковий спосіб отримання енергії. Навесні ми часто відчуваємо емоційний спад та виснаження, тому слідкуйте, щоб у вашій тарілці білок завжди був не менше норми.

Ми можемо отримувати білок з продуктів тваринного походження і вони вважаються повноцінними, тобто містять всі амінокислоти, які необхідні нашому організму. Тому з дотриманням посту треба бути обережними, особливо тим, хто відчуває постійну нестачу сил. Вживайте нежирне м’ясо, рибу, морепродукти, курячі та перепелині яйця та різні молочні продукт. Рибу бажано їсти 2-3 рази на тиждень, а от споживання червоного м’яса краще обмежити.

Хоча рослинний білок не містить всю кількість амінокислот, але для різноманіття раціону він теж потрібен. Його можна знайти у насінні, горіхах та бобових.

ОЛІЇ

І не забувайте додавати олії. Навесні ідеальною основою для них будуть свіжі салати. Але не зупиняйтеся на нашій традиційній соняшниковій. Споживайте різноманітні рослинні олії для свого харчування: оливкову, кокосову, гарбузову, лляну, кукурудзяну тощо. Вони – важлива частина вашого здорового, збалансованого раціону.

Фото без опису

Фото без опису

 

 

ЧИ ТРЕБА БУТИ ОБЕРЕЖНИМИ З ПЕРШОЮ ЗЕЛЕННЮ?

Мабуть, багато хто чекає моменту, коли з’явиться перша зелень, бо за зиму скучили. Пір’я зеленої цибулі, рукола, шпинат, базилік, щавель – вибір великий. Перша зелень – рекордсмен за кількістю вітамінів та мікроелементів і тому, звісно, її варто додавати до харчування. Вона багата на фолієву кислоту, вітамін К, каротиноїди (бета-каротин, лютеїн) та хлорофілом. Якщо ви купуєте її у надійного продавця, проблем не має бути. Проте зважайте на зовнішній вигляд, щоб не зав’яла та не почорніла.

Щоб позбавити від можливих шкідливих компонентів, в наявності яких часто підозрюють ранню зелень та овочі, ретельно мийте їх під проточною водою, а потім залийте холодною водою та залиште на деякий час. А вже таку додавайте у їжу, бажано у кожен прийом.

ВЕСНЯНА ВТОМА. ЩО РОБИТИ?

Враховуючи, що взимку ми часто не можемо забезпечити собі літнього та осіннього багатства раціону, тому організм потрохи виснажується, а ми можемо відчувати втому. Якщо це стає проблемою, то зверніться до сімейного лікаря для визначення ймовірних дефіцитів в організмі, більше рухайтеся, насолоджуйтеся теплими днями. Також проаналізуйте свій раціон, намагайтеся зробити його збалансованим. Нас підтримує навіть аромат та смак свіжих овочів та зелені. Ми ніби пробуджуємося від зимового сну разом з природою. І це надихає. Тому їжте їх в задоволення.

Відмова від відповідальності. Ця стаття має ознайомлювальний характер. Перш ніж вживати той чи інший продукт, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або дієтологом.

https://klopotenko.com/zbalansovane-ta-smachne-harchuvannya-navesni-porady-diyetologyni/

Логін: *

Пароль: *